Festival Hedonizma 17. & 18. 12.2016. - Mikser House

Kada se jave osećanja poput tuge, ljutnje, ili stresa, često se uteha traži u hrani. Međutim, umesto popravljenog raspoloženja, rezultat je uglavnom griža savesti i nekoliko neželjenih kilograma više.

Razlog je to što se rešenje problema traži u pogrešnoj hrani, piše Dejli mejl.

Grupa nutricionista sa američkog Univerziteta „Djuk sastavila je listu zdravih namirnica, koje vraćaju osmeh na lice i najmrzovoljnijim osobama.


Poznato je da je čokolada borac protiv stresa. To je namirnica za kojom se najčešće poseže kada je reč o stresu, a dobra vest je da smirenost koja se pojavljuje nakon konzumiranja nekoliko kockica nije placebo efekat.

Naravno, to se odnosi isključivo na crnu čokoladu, sa velikim procentom kakaoa.

Sastojci crne čokolade u veoma kratkom vremenskom periodu smanjuju nivo hormona kortizola, koji se luči u stresnim situacijama.

Povećana želja za ugljenim hidratima normalna je nekoliko dana pre menstruacije, ali trebalo bi da se izbegavaju namirnice poput čipsa, ili kolača koji su mnogim ženama omiljena hrana za vreme PMS-a.

Ovakve namirnice prepune su šećera i masti i podstiču osećaj tromosti i mrzovolje.

Zato grickalice treba zameniti integralnim hlebom u kombinaciji sa belančevinama poput jaja, ćuretine i semenki suncokreta, koje pospešuju proizvodnju dragocenog hormona serotonina.                   

I razdražljivost predstavlja učestali problem sa kojim se suočavaju oba pola. To je znak da je telu potrebno „gorivo. Ipak, treba izbegavati hranu posle koje će nivo šećera drastično pasti, sat vremena nakon jela.
Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, a ako im se dodaju masnoće ili belančevine, usporiće varenje, pa će nivo šećera ostati stabilan.

Najbolja kombinacija je jabuka s maslacem od kikirikija. Osim što je ukusna, snabdeće organizam neophodnom energijom za narednih nekoliko sati.

Zbog velikog sadržaja omega-tri masnih kiselina, losos je veoma dobar za srce, a taj isti sastojak može i da ublaži depresiju, teskobu, bes, razdražljivost i slična stanja.

Brojne biljke, takođe, sadrže dragocene omega-tri masnoće, ali stručnjaci ističu da poseban oblik tih masnoća koje sadrži riba najbolje utiče na popravljanje raspoloženja. Osim lososa, depresiju će ublažiti i haringa, sardine i skuša.

Poznato je i da čajevi povoljno deluju na nervni sistem, a u tome je posebno uspešan zeleni čaj bogat teinom, supstancom koja smiruje i pomaže da se ostane „hladne glave."

Pored toga, zeleni čaj sadrži veoma male količine kofeina, pa ne postoji opasnost da dođe do razdražljivosti.

Tugu, pored objektivnih životnih situacija, može da izazove i nedostatak vitamina D.

Jedan od brojnih zadataka ovog vitamina je da organizmu pomogne u proizvodnji hormona sreće serotonina, koji podstiče smirenost. Da bi se povećao unos vitamina D, treba konzumirati mleko s niskim sadržajem masnoća, žitarice i pečurke.

Preporučuje se i uzimanje preparata kalcijuma i vitamina D, kao dodatak ishrani. A ukoliko dođe do pada koncentracije, stručnjaci preporučuju spanać.

Ovo povrće sadrži folnu kiselinu koja smanjuje nivo homocisteina, hemijske supstance koja može da ošteti krvne sudove i tako poremeti dotok krvi i hranljivih sastojaka u mozak.

Osim spanaća, pomažu i sve ostale vrste povrća zelenih listova, kao i krompir, žitarice, grašak, pasulj i pečurke.(Economy.rs, RTS 3. februar 2013.)

Festival Hedonizma
17. & 18. 12.2016.

Mikser House
Karađorđeva 46, Beograd, Srbija

O Hedonopolisu

Hedonopolis! – Festival Hedonizma, 17. i 18. decembar, Mikser House

Otkrijte svoju novu omiljenu destinaciju za uživanje! Vodimo vas u Hedonopolis!

Asocijacija Autentičnih Hedonista (www.aah.rs), 17. i 18. decembra organizuje Festival za Autentične Hedoniste, ljubitelje hrane, putovanja, čokolade, vina, masaža...

Copyright © 2016 Hedonopolis. All rights reserved.