Festival Hedonizma 17. & 18. 12.2016. - Mikser House

Umetnost, pored toga što u njoj uživamo treba nečemu i da nas nauči. Ili bar pokrene. Treba da nam prenese poruku, pokrene nešto u nama što će nas naterati da se zamislimo. Filmska umetnost trenutno možda i ima najveću moć jer je najdostupnija i mi kao gledaoci skoro uvek nakon odgledanog filma imamo saznanje više. O životu, o sebi, o drugima…

Filmovi koji se bave marginalizovanim grupama, teškim životima, bacaju svetlo na stvari koje mi ne vidimo iz udobnih fotelja su prava angažovana umetnost.

Prvi od njih kojeg treba pogledati jeste Goodwill Hunting jer film vas prosto tera da ulažete u sebe i osećate se poprilično nekorisno dok gledate film. Razmišljate o onom šta niste uradili i dobijate veru da sve možete. U filmu glume Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, poslednja dvojica su i pisala scenarijo, a režiser filma je Gus Van Sant.North Country za koji je scenario rađen po knjizi Class Action:The Story of Lois Jenson and the Landmark Case That Changed Sexual Harassment Law . Charlize Theron igra ženu koja se usudila da stane na put zlostavljanjima i diskriminaciji i utrla je put drugim ženama. Radnja filma je samo nekoliko decenija dalje u prošlosti od današnjeg trenutka i to je još jedan od razloga što je film potresan.

Hotel Rwanda, film u kojem glumi  Don Cheadle je o genocidu. Film je rađen po istinitom  događaju i biće vam aspolutno potresno kako je ovaj svet jedno bezobzirno mesto. Bezobzirno je slaba reč.

Još jedan film zasnovan na istinitoj priči, 7 Years  in Tibet je priča o čoveku koji kroz susret sa Dalaj Lamom upoznaje poniznost, nesebičnost, kroti svoj ego. Brad Pitt glumi glavnu ulogu a film treba da skrene pažnju na neke bitne stvari u životu. Bićete inspirisani na promene posle filma, svakako.

Crash je film iz 2004. godine koji prikazuje probleme rodne neravnopravnosti i rasizma. Prisiliće sve da razmisle o tome dokle smo stigli a koliko još tek treba da idemo. Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Brendan Fraser, Ludacris, Brian Phillipe i mnogi drugi su radili na ovom sjajnom filmu koji je osvojio brojne nagrade i pomerio granice ljudskog uma.

Ljudi koji su se suočili sa teškoćama na koje su naišli, koji nisu stali pred prvom preprekom, koji su gurali iako je bilo jasno da je tu nemoguće proći su večita inspiracija. Radili su nešto da bi svima bilo bolje, ušli su u strašne i nepravedne borbe a sve iz pravih razloga. Filmovi o takvim ljudima pomere nešto u srcu i mozgu onog ko ih  gleda, postane jasno da postoji stvarnost van one u kojoj se živi. Neko tamo se pati i strada i neko je patio i stradao, a svet u kom živimo je pun nasilja i strahota.

Izvor: citymagazine.rs

Festival Hedonizma
17. & 18. 12.2016.

Mikser House
Karađorđeva 46, Beograd, Srbija

O Hedonopolisu

Hedonopolis! – Festival Hedonizma, 17. i 18. decembar, Mikser House

Otkrijte svoju novu omiljenu destinaciju za uživanje! Vodimo vas u Hedonopolis!

Asocijacija Autentičnih Hedonista (www.aah.rs), 17. i 18. decembra organizuje Festival za Autentične Hedoniste, ljubitelje hrane, putovanja, čokolade, vina, masaža...

Copyright © 2016 Hedonopolis. All rights reserved.